Nieuwe app release – Multiple eggs timer

Als ik vertel dat ik apps maak, komen mensen vaak met ideetjes voor een nieuwe app. Vaak gaat het om iets waar ze al een tijdje mee rondlopen, maar soms komt het ‘spontaan naar boven’. En sommige hersenspinsels zijn verrassend gemakkelijk uitvoerbaar. In deze blog wil ik jullie meenemen met de ontstaansgeschiedenis van de ‘Multiple eggs timer’ die sinds vandaag op de plank in Apple’s appstore ligt.

 

Wintersport 2018

Zoals ieder jaar gebruikelijk, was ook afgelopen januari weer het plan om in januari de lange latten onder te binden. Bestemming was Val Thorens, één van de grootste skigebieden ter wereld. En niet alleen het grootste. Het pittoreske dorpje ligt namelijk op een duizelingwekkende 2400 meter hoogte! En dat heeft invloed op het percentage zuurstof in de lucht. In het dorpje is het zuurstofpercentage maar 76 % van wat in Nederland gebruikelijk is (op zeeniveau). Dit levert de eerste dagen uiteraard het nodige gehijg op, al zal onze conditie (of het gebrek daaraan) zeker ook een rol hebben gespeeld… Gelukkig pasten onze goddelijke lichamen zich snel aan aan de nieuwe omstandigheden. Al na een paar dagen maakten we meer rode bloedlichaampjes aan zodat het de zuurstof aanmerkelijk makkelijker werd opgenomen.

 

Eieren koken op 2400 meter hoogte

Ons groepje bestond uit 9 vrienden en traditioneel openen we de dag altijd met een gekookt eitje in ons appartement. Vriend Regi heeft (weliswaar een blauwe maandag) scheikunde gestudeerd en wist te vertellen dat het kookpunt van water op grote hoogte lager is dan op zeeniveau. Dit zou de kooktijd van de eieren beïnvloeden, aldus zijn kundige analyse. Complicerende factor binnen al dit eier-geweld was ook nog dat de vrienden zeer uiteenlopende wensen hadden betreffende de gaarheid van hun ei. De één wilde een zeer zachte, een ander een keihard ei en een derde iets er tussenin. ‘Het zou handig zijn als hier een app voor was’ zo luidde al rap het oordeel. En zo was het idee voor de ‘multiple eggs timer’ geboren!

 

Geen ‘eitje’

Na een week sneeuwstorm, maar zonder al te veel kleerscheuren, kwamen we weer terug in ons kikkerlandje. Ik was wel nieuwsgierig geworden en besloot me in het ‘eier-issue’ te storten!.Online onderzoek toonde aan dat het allemaal nog niet zo makkelijk is. Er is zelfs heus onderzoek gedaan door een Noors natuurkunde instituut, dat een artikel publiceerde met de intrigerende naam ‘Kunsten å koke et egg’. De Noren bedachten een formule om de kooktijd voor een bepaalde gewenste gaarheid van een ei te berekenen op basis van de omtrek van het ei, de kooktemperatuur van het water (die dus kan veranderen als je hoog in de bergen zit) en de initiële temperatuur van het ei. Een kijkje in de appstore leerde mij dat er weliswaar een aantal eiertimers zijn, maar dat deze allemaal voor maar één gewenste gaarheid voor een ei zijn bedacht. In een groepje met allemaal verschillende wensen heb je er dus niet zoveel aan. We hebben meerdere timers nodig: één voor iedere gewenste gaarheid! Ik besloot mezelf groen licht te geven en ging aan de slag met het ontwikkelen.

 

3 weken later

Na 3 weekjes programmeren was de eerste versie van de ‘multiple eggs timer’ gereed om te testen. Zoals je misschien weet, heeft Apple daarvoor het Testflight platform in het leven geroepen. Een aantal goede vrienden testten een weekje en aten zichzelf bijna een ‘cholestorol-verknettering’ aan eieren. En ze kwamen vooral met erg nuttige feedback! Na weer een weekje tweaken, fingerspitzengefühl, Yin / Yang, was het eindelijk ‘de dag waarvan je wist dat ie eindelijk zou komen’. De app is inmiddels beschikbaar in de Appstore. Je vindt de app hier. Misschien handig als je een late wintersport hebt gepland of alvast met de paasdagen in aantocht! De app is naast het Nederlands, ook beschikbaar in het Engels, Duits en Spaans.

Tot de volgende blog maar weer en alvast fijne paasdagen!

PS: Voor de developers onder ons heb ik een tweede blogje gemaakt waarin ik aandacht zal besteden aan ‘het weergeven van een afbeelding op ware grootte’. Dit blijkt nog helemaal niet zo eenvoudig te zijn namelijk als gevolg van verschillende schermresoluties, telefoonafmetingen, etc.